Wednesday, July 11, 2012

LEGASI BARU KERAJAAN MESIR


MENGIMBAU KEMBALI DETIK PENGISYTIHARAN GERAKAN REVOLUSI DI MESIR PADA 25 JANUARI 2011. IA SEMEMANGNYA MENGEJUTKAN DUNIA DENGAN KEBANGKITAN RAKYAT NEGARA ITU YANG MENUNTUT PRESIDEN HOSNI MUBARAK BERUNDUR.


GERAKAN REVOLUSI BERMULA APABILA SEKUMPULAN AKTIVIS MUDA YANG MENGGUNAKAN RANGKAIAN MEDIA SOSIAL MELANCARKAN SERUAN KEBANGKITAN KEPADA GENERASI MUDA MESIR UNTUK MENENTANG KERAJAAN HOSNI MUBARAK.


MEREKA MULAI SEDAR TERHADAP PENINDASAN DAN KEZALIMAN HOSNI MUBARAK DAN SUDAH TIBA MASANYA UNTUK RAKYAT MESIR BANGKIT MENENTANG PEMERINTAHAN DIKTATOR HOSNI MUBARAK. FACEBOOK DAN TWITTER DIGUNAKAN SEBAGAI MEDIUM BAGI MEMBAKAR API KEMARAAN SECARA MELUAS DI MESIR.IA DICETUSKAN, WAEL GHONIM SEORANG PENGURUS PEMASARAN GOOGLE, YANG BERASAL DARI KAHERAH, MESIR. DIANGGARKAN LEBIH SEJUTA RAKYAT MESIR MEMENUHI DATARAN TAHRIR DAN KEMARAAN RAKYAT MEREBAK KE SELURUH MESIR TERMASUK ISKANDARIAH DAN SUEZ.GELOMBANG REVOLUSI TURUT DISOKONG SYARIKAT GERGASI GOOGLE YANG MENGADAKAN KERJASAMA DENGAN PENGENDALI TWITTER BAGI MELANCARKAN PERKHIDMATAN BARU “SPEAK-TO-TWEET”.


IA DILANCARKAN KHUSUS UNTUK MEMBOLEHKAN RAKYAT MESIR MENGHEBAHKAN SITUASI TERKINI DI MESIR KETIKA ITU MENERUSI TWITTER MENGGUNAKAN TELEFON.


IMPAK REVOLUSI ITU MEMBUAHKAN HASIL APABILA PRESIDEN HOSNI MUBARAK MENGUMUMKAN PENGUNDURANNYA DALAM KERAJAAN PADA 11 FEBUARI 2011, 22 HARI SELEPAS KEBANGKITAN RAKYATNYA.


BEBERAPA BULAN SELEPAS PENGUNDURAN HOSNI MUBARAK, RAKYAT MESIR, MAHUKAN NEGARA YANG LEBIH DEMOKRASI DENGAN MELAKSANAKAN AGENDA PEMBANGUNAN BARU SERTA PEMBENTUKAN NEGARA ISLAM YANG LEBIH JELAS.


KRISIS POLITIK ITU SEDIKIT SEBANYAK MENJEJASKAN KESTABILAN EKONOMI NEGARA ITU SERTA MELEMAHKAN ALIRAN PELABURAN LUAR NEGARA KE MESIR. JUSTERU, KERAJAAN SEMENTRA YANG DIPEGANG OLEH TENTERA MESIR BERSETUJU MENGADAKAN PILIHAN RAYA BAGI MEMILIH PRESIDEN BARU BAGI MESIR.


IA BAGI MEMULIHKAN KEMBALI SISTEM DEMOKRASI MESIR DAN PERSEPSI ANTARABANGSA TERHADAP NEGARA ITU. 23 DAN 24 MEI LALU DIUMUM SEBAGAI HARI PENGUNDIAN BAGI PUSINGAN PERTAMA PILIHANRAYA PRESIDEN MESIR.


KEPUTUSAN MENYAKSIKAN , MOHAMMED MORSI MENDAHULUI DENGAN MEMPEROLEH 25.3 PERATUS UNDi MANAKALA AHMED SHAFIQ, YANG JUGA BEKAS PERDANA MENTERI ERA PEMERINTAHAN HOSNI MUBARAK, MEMPEROLEH 24.9 PERATUS UNDI.JUSTERU PILIHAN RAYA MENJADI MEDAN PEMILIHAN RAKYAT MESIR BAGI MEMILIH PRESIDEN BARU UNTUK MEMBAWA AGENDA PEMBANGUNAN LEBIH BERKESAN MELALUI PEMERINTAHAN YANG LEBIH DEMOKRASI. DR. MOHAMED MORSI DAN BEKAS PERDANA MENTRI ERA PEMERINTAHAN HOSNI MUBARAK, AHMED SHAFIK MARA KE PUSINGAN KEDUA PILIHANRAYA PRESIDEN PADA 16 DAN 17 JUN 2012.PUSINGAN KEDUA PILIHAN RAYA ITU DIADAKAN DALAM SUASANA PENUH KONTROVERSI SETELAH AHMED SHAFIK DIBENARKAN BERTANDING SEMULA SEHARI SEBELUM BERLANSUNGNYA PILIHAN RAYA ITU.


INI DISEBABKAN, KEPUTUSAN MAHMAKAH AGUNG MESIR YANG MENDAKWA, UNDANG-UNDANG MELARANG PEMIMPIN ATAU AHLI POLITIK SEMASA PEMERINTAHAN BEKAS PRESIDEN HOSNI MUBARAK BERTANDING DALAM PILIHAN RAYA PRESIDEN ADALAH TIDAK SAH.PUSINGAN KEDUA PILIHANRAYA PRESIDEN MESIR BERLANSUNG DENGAN PENUH HARAPAN DAN IA MENJADI PILIHANRAYA PERTAMA SELEPAS KEJATUHAN HOSNI MUBARAK SERTA PALING BERSEJARAH DALAM SEJARAH MESIR.RAKYAT MESIR KELUAR MENGUNDI BAGI MEMILIH PRESIDEN BARU BAGI NEGARA MEREKA. KEPUTUSAN PILIHAN RAYA ITU SEPATUTNYA DIUMUMKAN PADA 21 JUN TELAH DITUNDA SELAMA 3 HARI SEHINGGA 24 JUN 2012.


WALAUPUN KETIKA ITU, KEPUTUSAN RASMI MASIH BELUM DIISYTIHARKAN, NAMUN DR. MOHAMED MORSI TELAH BERKALI-KALI DIUMUMKAN SEBAGAI PEMENANG DALAM PUSINGAN KEDUA PILIHAN RAYA ITU.


IA SECARA TIDAK LANGSUNG MEMBERI TEKANAN KEPADA BEKAS PRESIDEN HOSNI MUBARAK YANG TELAH DIJATUHI HUKUMAN PENJARA SEUMUR HIDUP.
MUBARAK DILAPORAKAN DISERANG JANTUNG ANGIN AHMAR SECARA MENGEJUT AKIBAT TERTEKAN DENGAN BERITA KEMENANGAN MORSI. BELIAU KEMUDIAN DILAPORKAN KOMA SEHINGGA HARI INI.TANGGAL 24 JUN 2012, SATU LAGI PERISTIWA BERSEJARAH DICATAT DI MESIR APABILA MORSI DIUMUM SEBAGAI PRESIDEN KEEMPAT BAGI NEGARA ITU. BELIAU MEMENANGI PUSINGAN KEDUA PILIHAN RAYA MESIR SETELAH MENANG TIPIS TERHADAP PENCABARNYA AHMED SHAFIQ DENGAN 51.7 PERATUS UNDI. MORSI MEMPEROLEH 13 JUTA 230 RIBU 131 UNDI MANAKALA SHAFIQ PULA MERAIH 12 JUTA 347 RIBU 380 UNDI.GRADUAN KEJURUTERAAN DARI CALIFORNIA INI JUGA MENGULANGI PENDIRIAANYA UNTUK MENGHORMATI PERJANJIAN ANTARABANGSA KHUSUSNYA USAHA DAMAI YANG DIMETRAI DENGAN ISRAEL.


KEMENANGAN MUHAMMAD MORSI INI DILIHAT AKAN MEMBAWA PERUBAHAN BUAT MESIR YANG MENCARI KESTABILAN SEJAK PENGGULINGAN HOSNI MUBARAK, 11 FEBRUARI TAHUN LALU.CALON IKHWANUL MUSLIMIN INI DALAM MENIFESTONYA BERAZAM MEMBENTUK PENTADBIRAN YANG MEWAKILI SEMUA PIHAK TERMASUK GOLONGAN MINORITI DI MESIR. DALAM TEMPOH ENAM DEKAD, MESIR DIPIMPIN PRESIDEN YANG MEMPUNYAI JAWATAN DALAM TENTERA.RAKYAT MESIR KINI PERLU BELAJAR DARI SEJARAH SILAM NEGARA ITU YANG PERNAH MELALUI PELBAGAI ZAMAN PEMERINTAHAN. ANTARANYA PEMERINTAHAN FIRAUAN, KERAJAAN FATMIYYAH, KERAJAAN SULTAN SALLEHUDDIN AL-AYUBI, PEMERINTAHAN RAJA FAROK SEHINGGA PEMERINTAHAN 3 BEKAS PRESIDENNYA.KESEMUA KISAH PEMERINTAHAN KERAJAAN LAMA MESIR MEMILIKI KEJAYAAN DAN KEGEMILANGAN TERSENDIRI SEHINGGA MASYUR DI SERATA DUNIA. DENGAN DASAR DEMOKRASI BARU YANG DIBAWA PRESIDEN MOHAMED MORSI, KITA MENDOAKAN AGAR MESIR KEMBALI BANGKIT MEMACU PEMBANGUNAN YANG LEBIH AGRESIF.DAN BAGI PENCETUS KEBANGKITAN REVOLUSI, WAEL GHONIM, KEMENANGAN IKHWANUL MUSLIMIN ITU ADALAH KEHENDAK RAKYAT MESIR YANG DISUARAKAN MELALUI UNDI MEREKA.BELIAU PERCAYA DENGAN BERAKHIRNYA ERA HOSNI MUBARAK, BERMULALAH ERA PEMBAHARUAN MESIR. GHONIM BERHARAP PRESIDEN MORSI AKAN MELAKSANAKAN AMANAH YANG DIPILIH RAKYAT MESIR TERUTAMANYA DALAM MEMBENTUK NEGARA DEMOKRASI SEBENAR.DR. MOHAMED MORSI KINI MENDAPAT UCAPAN TAHNIAH DARI PEMIMPIN SELURUH DUNIA DIATAS KEMENANGAN MEMPERJUANG KEBANGKITAN DAN DEMOKRASI DI MESIR.BELIAU JUGA KINI MENDAPAT PELBAGAI JEMPUTAN DARI NEGARA LUAR UNTUK MENJALIKNKAN KERJASAMA ERAT BAGI MEMBANGUNKAN SEMULA MESIR.ANTARANYA DALAM MASA TERDEKAT, DR. MORSI MENDAPAT JEMPUTAN DARIPADA RAJA ARAB SAUDI UNTUK MELAWAT NEGARA ITU SERTA JEMPUTAN PRESIDEN AMERIKA SYARIKAT.KITA DOAKAN AGAR MESIR DILINDUNGI ALLAH DAN KEMBALI MEMACU PEMBANGUNAN UNTUK KESEJAHTERAAN UMAT ISLAM DI MESIR.


KHAIRY AMRY

Kaherah, Mesir